Yunan Mitolojisi Filmleri
Yunan Mitolojisi Filmleri arasında çokça duyulan ve daha önce hiç duyulmayan birçok film mevcut. Araştırmalar sonucu filmlerden 25 tanesine ulaşabildim. İşte 25 Yunan Mitolojisi Filmi;
- Orpheus (1950)
- Ulysses (1954)
- Helen of Troy (1956)
- Altın Postlu Cengaver (1963)
- Medea (1969)
- Truvalı Kadınlar (1971)
- Clash of the Titans (Son Emir: Cennetin Kapısı) (1981)
- Mighty Aphrodite (1995)
- Herkül (1997) (Animasyon)
- O Brother, Where Art Thou? (Neredesin Be Birader?) (2000)
- Truvalı Helen (2003)
- Truva (2004)
- Pan’ın Labirenti (2006)
- 300 Spartalı (2006)
- Minotaur (2006)
- İlahların Aşkı (2009)
- Percy Jackson & Olimposlular – Şimşek Hırsızı (2010)
- Titanların Savaşı (2010)
- Immortals (2011)
- Titanların Öfkesi (2012)
- Percy Jackson: Canavarlar Denizi (2013)
- Herkül: Özgürlük Savaşçısı (2014)
- 300: Bir İmparatorluğun Yükselişi (2014)
- Wonder Woman (2017)
- The First King: Birth of an Empire (2019)
Orpheus
Orpheus (Orphée), 1950 yapımı bir Fransız filmidir ve Jean Cocteau tarafından yazılmış ve yönetilmiştir. Bu alegorik film, Orpheus mitine dayanan şiirsel bir aşk hikayesini anlatır. Cocteau’nun gerçeküstü öğelerle bezeli ve sıra dışı ilişkilerle tanınan eserlerinden birisidir.
Hikâye, Paris’teki yakın geçmişte geçmektedir ve mekanı ünlü bir şair olan Orpheus’a aittir. Orpheus, şairlerin buluştuğu Café des Poètes’de otururken prenses ve sarhoş bir başka şair olan Cégéste ile karşılaşır. Olaylar geliştikçe, Orpheus’un hayatı beklenmedik bir şekilde değişir. Film, aşk, ölüm ve sanatın büyülü dünyasını keşfetmesini anlatmaktadır.
Ulysses
Ulysses, 1954’te ABD-İtalyan ortak yapımı olarak sinemaseverlerle buluşan bir epik başyapıttır. Homeros’un Odysseia destanından esinlenen film, Kirk Douglas, Anthony Quinn ve Rosenna Podesta gibi ünlü isimleri barındırır.
Hikâye, efsanevi kahraman Ulysses’in (Kirk Douglas) destansı maceralarını anlatır. Truva Savaşı’ndan dönüşünde, Ulysses bir dizi zorlukla karşılaşır. Tanrılar, büyücüler ve mitolojik yaratıklarla dolu bu yolculukta, Penelope (Rosenna Podesta) gibi sadık eşi, onun dönüşünü özlemle beklemektedir. Ulysses’in tek hedefi ise evine ve sevdiklerine ulaşmaktır.

Film, destansı bir anlatı ve antik mitolojiye dayalı bir yolculuğu izleyiciye sunarken, Ulysses’in cesareti, zekası ve kararlılığı öne çıkar. Bu epik macera, izleyicilere mitolojik dünyanın büyüsünü ve insanın karşılaştığı zorluklara olan üstesinden gelme azmini aktarmaktadır. Ayrıca film “Kral Ülis’in Maceraları” adında film severler tarafından bilinmektedir.
IMDb puanı 6.6/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Helen of Troy
Truvalı Helen adlı 1956 yapımı film, Amerikan-İtalyan iş birliğiyle ortaya çıkmış bir epik tarihi dramdır. Homer’in İlyada ve Odysseia destanlarından ilham alınarak hazırlanmıştır. Yönetmen koltuğunda Robert Wise otururken, senaryo Hugh Gray ve John Twist tarafından kaleme alınmıştır. Bu versiyonda, Truvalı Paris, bir gemi enkazından kurtulur ve karşımıza çıkar. Kraliçe Helena ile tanışır. Kim olduğunu gizleyerek Helena’ya aşık olur. Yunanların tavrından rahatsız olan Paris, kaçmak zorunda kalır; fakat kader ve karşılıklı sevgilerinden dolayı Helen’de ona eşlik etmektedir.

IMDb puanı 6.1/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Altın Postlu Cengaver
Orijinal ismi “Jason and the Argonauts” olan film, 1963 yılında ABD’de gösterime girmiştir ve 104 dakika sürmektedir. Filmin türü aile, fantastik ve macera olarak sınıflandırılmıştır. Yönetmen koltuğunda Don Chaffey bulunurken, senaryo Beverley Cross tarafından kaleme alınmıştır. Antik Yunan çağında geçen film, Jason’un kral babası amcası tarafından öldürülmesiyle başlıyor.
Jason, genç bir adam olarak büyüdüğünde krallığı amcasından geri almak için harekete geçmek ister. Bunun için, dünyanın diğer ucundaki efsanevi Altın Post’u bulması gerekmektedir, çünkü bu postu daha önce arayanlar geri dönmemiştir. Jason, en iyilerden oluşan bir grup askerle birlikte Altın Post’u bulmak üzere zorlu bir yolculuğa çıkar. Bu askeri gruba, tanrıların kraliçesi ve Zeus‘un eşi olan Hera yardım etmektedir.
Film, antik mitolojiye dayanan heyecan verici bir macerayı anlatırken, Jason’un kahramanlık ve kararlılıkla dolu yolculuğunu izleyiciye aktarılmıştır.
Medea
Medea (1969), İtalya, Fransa ve Batı Almanya ortak yapımı olan bir fantastik dramatik filmdir. Filmde ünlü sopranonun ilk ve tek sinema deneyimi olan Maria Callas başrolde yer almaktadır. Yönetmen ve senarist Pier Paolo Pasolini’dir. Yapım yılı 1969’dur ve türü dram, fantastik, aşk ve mitolojik trajedidir. Filmin süresi 118 dakikadır ve dil İtalyanca’dır.
Antik Yunanistan’da geçen film, Euripides’in Medea adlı trajedisine dayanır. Hikaye, Altın Post’u arayan Argonotlar’ın lideri Jason’un, aynı zamanda güçlü bir büyücü olan Gürcü Prenses Medea’nın koruduğu Altın Post’u almak zorunda olmasını konu almaktadır. Medea, Jason’u görür görmez aşık olur, ancak bu aşk trajik ve karanlık sonuçlar doğurmaktadır.
Maria Callas, filmde Medea rolünü üstlenir ve şarkı söylemese de dikkat çeker. Filmin büyük bir kısmı Kapadokya’da, Göreme Tarihî Millî Parkı’nda çekilmiştir. Yönetmen Pasolini, bu bölgeyi mitolojik çağlardaki bir köyün atmosferini yansıtabilecek tek yer olarak seçmiştir.
Medea ismi gibi mitolojik isimler hakkında daha fazla bilgi almak için altı çizili kelimeye tıklayabilirsiniz.
Truvalı Kadınlar
Truvalı Kadınlar (1971), Yunanistan, İngiltere ve ABD ortak yapımı bir dram filmidir. Yönetmenliğini Mihalis Kakogiannis’in üstlendiği bu film, Edith Hamilton’ın senaryosuna dayanmaktadır. Truva kraliçesi Hekabe, savaşın ardından krallığının yıkımını izlemektedir. Oğlu Hektor, savaşta ölmüştür ve kızı Kassandra ise tanık olduğu vahşetten dolayı aklını yitirmiştir. Hektor’un eşi Andromakhe, Astianax’ı tek başına büyütmek zorunda kalmıştır.
“Truvalı Kadınlar”, mitolojik hikayelerden esinlenen güçlü kadın karakterlerini anlatmasıyla dikkat çekmektedir.
Clash of the Titans (Son Emir: Cennetin Kapısı)
Clash of the Titans (Türkçe adıyla “Son Emir: Cennetin Kapısı“), 1981 yapımı bir Amerikan fantastik aksiyon filmidir. Desmond Davis tarafından yönetilen film, Beverley Cross tarafından yazılmıştır. Aksiyon, macera ve aile türlerinde olan film, 118 dakika sürmektedir ve İngilizce dilinde çekilmiştir.
Hikaye, tanrı Zeus’un oğlu olan Perseus’un etrafında döner. Perseus, insanlar gibi yetiştirilmiştir ancak ailesini yeraltı dünyasının kinci tanrısı Hades’e karşı korumak konusunda çaresizdir. Kaybedecek hiçbir şeyi kalmayan Perseus, Zeus‘un güçlerini ele geçirebilecek ve dünyaya cehennemi yaşatabilecek Hades’e karşı tehlikeli bir görevi üstlenir. Şeytanlarla ve korkunç canavarlarla olan savaşı kazanmanın tek yolu, tanrı olarak güçlerini kabul etmek ve kendi kaderini çizmesi gerekmetedir.
Film, yunan mitolojisinin baş tanrısı Zeus ile onu rakip olarak gören ve aynı zamanda kardeşi olan yer altı tanrısı Hades’in mücadelesi ile birlikte, Perseus’un Medusa ve Kraken Canavarı’nı aşarak Prenses Andromeda’yı kurtarma serüvenini anlatır. Ayrıca film, 1925 yılında çevrilen “The Lost World” filminde ilk kez kullanılan Stop-Motion yönteminin artık son kullanıldığı örneklerinden birisidir.
Mighty Aphrodite
Mighty Aphrodite, 1995 yılında yönetmen Woody Allen tarafından yazılıp yönetilen bir komedi filmidir. Film, New York City’de geçen bir hikayeyi anlatır ve antik Yunan mitolojisine göndermeler içerir.
Filmde, Lenny (Woody Allen), evlatlık edinme sürecinde olan bir çifti takip eder. Lenny, çocuklarının biyolojik annesi olan bir fahişeyi (Mira Sorvino) bulacak ve ona aşık olacaktır. Ancak, fahişenin hayatı beklenmedik şekilde karmaşıklaşır ve Lenny’nin beklediği gibi gitmeyecektir.
Bu hikâye bana biraz Kral Oidipus hikâyesini hatırlatmaktadır. Dilerseniz Kral Oidpus Kitap Özeti yazımı okuyabilir ve neden öyle düşündüğümü anlayabilirsiniz.

1996’da “Mighty Aphrodite,” En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Mira Sorvino’ya bir Akademi Ödülü kazandırmıştır.
IMDb puanı 7.0/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Herkül (Animasyon)
Herkül (Özgün adı: Hercules), 1997 yapımı Amerikan animasyon filmidir ve Walt Disney Feature Animation tarafından üretilmiştir. Buena Vista Pictures tarafından dağıtılan film, Walt Disney Animasyon Klasikleri’nin 35. filmidir. Yunan mitolojisinde Zeus’un oğlu olan efsanevi kahraman Herkül, tanrısal güçlere sahip bir bebek olarak doğar.
Ancak Hades adlı yeraltı dünyasının tanrısı tarafından kaçırılır ve ölümsüzlüğü elinden alınır, böylece bir yarı tanrı hâline gelir. Herkül, kahramanlık potansiyelini keşfetmek ve ölümsüzlüğünü geri kazanmak için zorlu bir yolculuğa çıkacak ve bu yolculukta ona, uçan atı Pegasus ve diğer renkli karakterler eşlik edecektir.

Herkül, kahraman olma yolunda mücadele ederken, aşkı ve dostluğu da keşfeder. Filmdeki müzikler, Walt Disney Records tarafından yayımlanan Herkül Orijinal Walt Disney Records Film Müziği albümünde yer almaktadır ve Türkçe versiyonlar da dahil olmak üzere birçok dilde sunulmuştur. Örneğin, Tarkan’ın seslendirdiği “Yolumdayım” gibi şarkılar, Herkül Orijinal Walt Disney Records Film Müziği albümünde yer almaktadır. Dinlemek için tıklayınız.
IMDb puanı 7.3/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
O Brother, Where Art Thou? (Neredesin Be Birader?)
O Brother, Where Art Thou? (Neredesin Be Birader?), 2000 yılında gösterime giren bir komedi, macera ve suç filmidir. Joel Coen tarafından yönetilmiş ve Ethan Coen ile birlikte senaryosu yazılmıştır. Film, Amerika’nın Büyük Buhran döneminde, 1930’larda geçer ve antik Yunan yazarı Homeros’un Odysseia destanına büyük ölçüde referanslar içermektedir.
Hikaye, Ulysses Everett McGill adlı bir suçlunun etrafında döner. McGill, cezaevinde hüküm giymiş ancak kaçma planları yapan bir mahkumdur. Hapisten kaçmak için mahkum olduğu dönemde gömdüğünü iddia ettiği 1.2 milyon dolarlık hazineyi bulmayı planlar. Prangaları olsa bile, iki mahkumu yanına alarak bu maceraya atılır. Ancak yolculukları, beklenmedik ve sıra dışı olaylarla doludur.
Film aynı zamanda, Homeros’un Odysseia destanına birçok gönderme yapar ve karakterlerini, olaylarını ve temasını destanın unsurlarına göre şekillendirmektedir.
Truvalı Helen
Truvalı Helen (2003), Yunan mitolojisinin ünlü hikâyelerinden Truva Savaşını birini anlatan bir filmdir. Yönetmenliğini John Kent Harrison’un üstlendiği film, Ronni Kern tarafından yazılmıştır.

Efsanevi güzellikteki Helen’in aşkını kazanmak uğruna yapılan Truva Savaşı’nı konu alan bu film, Homeros’un destanlarından esinlenerek hazırlanmıştır. Egzotik mekanlarda çekilen ve son teknoloji efektlerinin kullanıldığı yapım, Helen’in hikayesini dramatik ve romantik bir dille anlatmaktadır.
IMDb puanı 6.2/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız. Toplam 175 dakikalık bu mini dizi bazı sitelerce tek parttan oluşan film gibi gösterilmektedir.
Truva
Truva (İngilizce özgün adıyla “Troy”), 2004 yılı yapımı bir sinema filmidir. Bu epik film, İlyada destanını temel alır.
Film, eski Yunan’da geçer. Truva Prensi Paris ile Sparta Kraliçesi Helen arasındaki aşkın sonucunda iki ülke arasında büyük bir savaş başlar. Helen’in kocası olan Kral Menelaus, bu durumdan oldukça rahatsızdır ve intikam almak için kardeşi Mikene Kralı Agamemnon’un da yardımıyla Truva’ya savaş açar. Ancak Truva, kolay lokma değildir. Tarih boyunca hiçbir ordu, Truva duvarlarını aşamamıştır. Truva Kralı Priam ve Prens Hector, şehri korumak için her şeyi yaparlar. Savaşın anahtarı ise efsanevi savaşçı Achilles’dir. Achilles, kimseden emir almadığı gibi, sadece kendi onuru için savaşmaktadır. Savaşa katılmasındaki tek sebep ise adını tarihe yazdırmaktır.

Film, büyüleyici bir tarihî dram ve savaş filmi olarak izleyicileri antik dünyanın destansı hikâyesine sürükler. Savaşın, aşkın ve kahramanlığın iç içe geçtiği bu film, unutulmaz bir deneyim sunmaktadır. Çekimlerde kullanılan Truva atı, filmden sonra Çanakkale’ye hediye edilmiştir.
Filmde, İlyada Destanına adını yazdırmış karakterlere de rastlanmaktadır;
- Achilles
- Hector
- Paris
- Helen
- Priam
- Odysseus
- Agamemnon
- Menelaus
IMDb puanı 7.3/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Pan’ın Labirenti
Pan’ın Labirenti filmi, gerçekliğin acımasız dünyasından kaçmak için hayallerine sığınan minik bir kızın yaşadıklarını anlatan büyülü bir filmdir.
Film, İspanya iç savaşının yıkıcı etkileri altında, 10 yaşındaki Ofelia’nın hayatının büyük bir değişime uğradığı bir dönemde geçer. Hamile annesiyle beraber üvey annesi Yüzbaşı Vidal’ın ormanın içerisinde asilerle savaştığı karargahına taşınmak zorunda kalan Ofelia, evin arka bahçesinde esrarengiz bir labirent keşfeder. Bu labirentin içinde yaşayan Pan adındaki yaratık, küçük kızın tüm yaşamını değiştirecektir. Pan, Ofelia’ya aslında bir prenses olduğunu, ancak sadakatini kanıtlamak için üç korkunç görevi tamamlaması gerektiğini söyler. Başarılı olamazsa gerçek prenses olduğunu kanıtlayamayacak ve gerçek babası olan kralı bir daha asla göremeyecektir.

Yönetmenliğini Guillermo del Toro’nun üstlendiği filmde, Ivana Baquero, Ariadna Gil, Sergi López, Maribel Verdú ve Doug Jones gibi oyuncular yer almaktadır. Film, 118 dakika sürelidir ve 06 Nisan 2007’de Türkiye’de gösterime girmiş ve 18 yaş ve üzeri izleyicilere uygun olarak değerlendirilmiştir.
“Pan’ın Labirenti,” mitoloji ile bazı ortak yönleri paylaşır. Özellikle Faun karakteri, mitolojik bir karakter olan Pan’a benzerlik gösterir. Film, masalsı ve gerçeklik arasında geçiş yaparak Ofelia’nın içsel yolculuğunu izleyicilere aktarır. Savaşın yıkıcılığını ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu film, izleyicileri büyüler.
IMDb puanı 8.2/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
300 Spartalı
300 Spartalı, Frank Miller’ın Thermopylae Muharebesi hakkındaki grafik romanından uyarlanan ve 2006 yılında gösterime giren bir filmdir. Film, Frank Miller’ın danışmanlığında Zack Snyder tarafından yönetilmiştir. Çekimler genellikle mavi ekran önünde yapılmıştır ve Türkiye’de 16 Mart tarihinde sinemalarda gösterime girmiştir. Filmin müziklerini Tyler Bates yapmıştır.
300 Spartalı, gerçek tarihi olaylara dayanmamasına rağmen, mitoloji ve efsanelerden de esinlenmiştir. Antik Yunan döneminde geçen bu hikaye, Spartalı Kral Leonidas ve 300 Spartalı askerinin Pers İmparatorluğu’nun ordusuna karşı verdiği mücadeleyi konu alır. Tabii araştırmacı ve tarihçilerin farklı yorumları vardır. Filmin daha çok bilinen hikâyenin üzerine abartılı bir anlatım yapıldığı da yapılan yorumlar arasındadır. Leonidas, Sparta’nın mitolojik bir kralı olan Herakles’in soyundan geldiği iddiasıyla ilişkilendirilir. Ayrıca filmin bazı sahnelerinde, Yunan tanrılarından ve efsanevi yaratıklardan esinlenilmiştir.

Örneğin, filmde Pers İmparatoru Xerxes’in devasa boyutlarda tasvir edilmesi, onun neredeyse tanrısal bir varlık gibi gösterilmesi mitolojik bir motif olarak kabul edilebilir. Ayrıca filmin bazı sahnelerinde, Spartalılar mitolojik tanrılarla iletişim kurar gibi gösterilir ve savaşçı ruhlarını tanrılara adamışlardır.
İran, filmi İran aleyhindeki propaganda olarak nitelendirmiştir. Yunanları kahraman ve asil, Persleri ise vahşi ve kaba olarak gösterdiği için eleştiriler yapılmıştır. Yönetmen Zack Snyder film hakkında şunları söylemiştir;
“Frank, mitolojik bir hikayeyi gerçek bir olaya dönüştürmedi. Gerçek bir olayı mitolojiye dönüştürdü.”
İran sanat akademisi, Unesco’ya başvurarak, dünya tarihindeki en eski medeniyetlerden biri olan İran’ın, Hollywood’un zararlı etkilerine maruz kalmaması gerektiğini belirtmiş ve Unesco’nun tüm medeniyetlerin kültürünü koruması gerektiğini vurgulamıştır.
IMDb puanı 7.6/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Minotaur
2006 yılında yönetmen Jonathan English tarafından çekilen korku filmi “Minotaur,” fantastik, korku ve macera öğelerini içerir. Bu film, Tom Hardy, Tony Todd, Ingrid Pitt ve Rutger Hauer gibi oyuncuları içermektedir. Lüksemburg’da çekilen film, Theseus ve Minotaur efsanesinin serbest bir yeniden anlatımıdır. Miken Bronz Çağı’nda geçen hikaye, Thena köyünün Minotaur adlı kötü boğa tanrısına kurban verdiği bir dönemi konu alır. Theo (Tom Hardy), Minotaur’u öldürmek için labirente doğru tehlikeli bir yolculuğa çıkar.

Bu hikâyenin tamamını okumak için tıklayınız. Ayrıca kendi anlatımım olan Minotor hikâyesini Youtube üzerinden izlemek için tıklayınız.
IMDb puanı 3.7/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
İlahların Aşkı
“Ilahların Aşkı” (Ondine), 2009 yapımı bir lirik ve modern masal filmidir. İrlanda’nın güzel kıyılarında geçen bu film, aşk, umut ve imkansızlık temalarını işlemektedir.
Hikaye, İrlandalı bir balıkçı olan Syracuse’un (Colin Farrell) hayatını değiştiren bir olayla başlar. Bir gün ağlarına takılan güzel ve gizemli bir kadınla (Alicja Bachleda) karşılaşır. Küçük kızı Annie (Alison Barry), bu kadının bir büyücü olduğuna inanır ve ona Ondine adını verir. Syracuse ise bu gizemli kadına umutsuzca aşık olur.
Ancak masallarda olduğu gibi, mutluluk ve karanlık bu hikayede bir arada yer alır. Ondine’in sırları ve geçmişiyle ilgili ortaya çıkan gerçekler, hikayeyi beklenmedik bir yöne sürükler ve karakterlerin yaşamlarını etkilemiştir.
Filmin senaryosu ve yönetmenliği Neil Jordan tarafından üstlenilmiştir. İrlanda’nın mistik kıyılarında geçen bu film, aşkın, umudun ve imkansızlığın peşinde koşan bir aşk hikayesini anlatır. Ondine’in şövalye ile yaşadığı efsanevi aşk, deniz tanrısı Poseidon’un kızı olan Ondine’in insan bir şövalyeyle olan ilişkisini hatırlatır. Ancak bu aşkın bedeli ağır olacaktır, çünkü aşk ve ölümsüzlük arasında bir seçim yapmak zorunda kalacaktır.
Percy Jackson & Olimposlular – Şimşek Hırsızı
Percy Jackson & Olimposlular: Şimşek Hırsızı 2010 yapımı bir Kanada-Amerika ortak yapımı olan fantastik, macera ve aksiyon türünde bir filmdir.
Rick Riordan’ın aynı adlı romanından uyarlanan film, Percy Jackson adında bir genç çocuğun hikâyesini anlatmaktadır. Percy’nin babası, mitolojik Yunan tanrısı Poseidon, annesi ise sıradan bir insandır. Percy, Zeus’un en güçlü silahı olan şimşeğin çalınmasıyla ilgili bir suçlamayla karşı karşıya kalır. Ona, şimşeği geri vermezse büyük bir savaşın başlayacağı söylenir. Percy, masum olduğunu kanıtlamak ve şimşeği geri getirmek için zorlu bir göreve girişecektir.

Film, Antik Yunan mitolojisinden esinlenen fantastik öğelerle dolu bir macerayı izleyicilere sunar. Percy’nin dostlarıyla birlikte yaşadığı serüvenler, onları tanrılarla, yaratıklarla ve gizemli yerlerle dolu bir dünyaya götürmektedir.
IMDb puanı 5.9/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Titanların Savaşı
Titanların Savaşı 2010 yılında ABD ve İngiltere ortak yapımı olarak çekilen fantastik-macera türündeki bir filmdir. Bu film, 1981 yapımı aynı adlı “Titanların Savaşı” filminin yeniden çekimidir. Müziği Ramin Djawadi ve Neil Davidge tarafından yapılmıştır. Film, 107 dakika süreyle 2 Nisan 2010’da gösterime girmiştir.
Hikaye, insanlar ve tanrılar arasındaki savaşı konu alır. İnsanlar tanrıların dualarıyla beslenirken, tanrılar da insanların dualarına muhtaçtır. Perseus, tanrı güçlerini kabul ederek ailesini korumak için korkunç canavarlarla ve yeraltı dünyasının kinci tanrısı Hades ile savaşmak zorunda kalır. Bu macera, mitolojik dünyayı ve kahramanın kendi kaderini çizme mücadelesini anlatmaktadır.

Film, görsel efektleri, aksiyon sahneleri ve mitolojik öğeleriyle dikkat çekmiştir. İzleyicilere heyecan dolu bir macera sunarken, aynı zamanda mitolojik unsurları modern bir şekilde yeniden işlemiştir. Titanların Savaşı, gişede başarılı bir performans sergileyerek geniş bir izleyici kitlesi tarafından ilgi görmüş ve devam filmi olan “Titanların Öfkesi”ne yol açmıştır.
IMDb puanı 5.8/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Immortals
“Immortals,” 2011 yılında ABD yapımı bir fantastik-macera filmidir. Filmin yönetmeni Tarsem Singh’dir. Oyuncu kadrosunda Henry Cavill, Mickey Rourke, Luke Evans, John Hurt, Kellan Lutz ve Freida Pinto gibi isimler yer almaktadır. Film 110 dakika sürelidir ve 11 Kasım 2011’de gösterime girmiştir.
Film, antik Yunan döneminde geçmektedir. Savaşçı prens Theseus, kötü güçlere karşı savaş açar. Tanrılar ve insanlar, titanlara ve barbarlara karşı mıdır? Mickey Rourke’nin canlandırdığı Titan Hyperion, yıllar sonra insanlığa savaş açar. Savaş Tanrısı Ares tarafından üretilen efsane bir silahın, Epirus Yayı’nın peşindedir. Bu silah, Titanları Tartaruslardan kurtarmaya ve öç almayı sağlamaya yardımcı olacaktır. Tanrılar, savaşta Hyperionlar veya insanlık arasında bir seçim yapma yetisine sahip değillerdir, taraf tutamamaktadırlar.

Film, mitolojik unsurların yanı sıra görsel efektleri ve aksiyon sahneleriyle dikkat çeker. Antik Yunan dönemine ait atmosferi başarılı bir şekilde yansıtırken, Theseus’un mücadelesi ve Tanrıların insanlar arasındaki nötr tavrı gibi temaları işlemektedir.
IMDb puanı 6.0/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Titanların Öfkesi
Titanların Öfkesi, 2012 yılında ABD ve İspanya ortak yapımı olarak çekilen bir fantastik-macera filmidir. Bu film, “Titanların Savaşı” serisinin ikinci filmidir. Filmin süresi 99 dakikadır ve 30 Mart 2012’de gösterime girmiştir. Film, 2 ödül kazanmış ve 3 adaylık elde etmiştir.
Hikaye, Zeus’un oğlu Perseus’un etrafında döner. Perseus, canavar Kraken’i alt ettikten sonra sakin bir hayat sürmektedir. Ancak Tanrılar ve Titanlar arasındaki güç yarışı giderek kızışmaktadır. Zeus, insanların kendilerine dua etmediğini söyler ve Perseus’tan yardım ister. Eğer tanrılar ölümlü hale gelirse, hapiste tutulan Titan Kronos’u daha fazla tutamayacaklardır. Perseus, ailesini ve insanları korumak için yeniden sahneye çıkmak zorunda kalır.

Film, görsel efektleri, aksiyon sahneleri ve fantastik unsurlarıyla dikkat çeker. Mitolojik öğeleri modern bir şekilde işleyerek izleyicilere heyecan dolu bir macera sunar. Titanların Öfkesi, serinin devamı niteliğinde olup, Perseus’un maceralarını ve tanrılar ile titanlar arasındaki mücadeleyi izleyiciye aktarmaktadır.
IMDb puanı 5.7/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Percy Jackson: Canavarlar Denizi
Percy Jackson: Canavarlar Denizi, 2013 yapımı bir fantastik film olup, Rick Riordan’ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Film, 2010 yapımı “Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief” filminin devamı niteliğindedir ve Thor Freudenthal tarafından yönetilmiştir. Başrollerinde ilk filmin oyuncuları Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario ve Jake Abel yer almaktadır.
Hikaye, Deniz Tanrısı Poseidon’un oğlu Percy Jackson’ın maceralarını devam ettirir. İlk filmde güçlerini keşfeden ve annesini kurtarmak için arkadaşlarıyla uzun bir yolculuğa çıkan Percy, kendini kahraman gibi hissetmiyor, ona şansın yardım ettiğini düşünmektedir. Canavarlar Denizinde; çok tehlikeli sularda mücadele etmek zorunda kalan Percy ve ekibi, insanların Bermuda Şeytan Üçgeni dedikleri yere, yani Canavarlar Denizi’ne giderler. Percy Jackson, Titan saldırıları ve mistik varlıklarla dolu bu yolculukta uyanmakta olan eski bir şeytanı durdurmak zorundadırlar ve o andan sonra macera başlayacaktır.

Film, mitolojik öğeleri, aksiyon sahneleri ve görsel efektleriyle dikkat çeker. Percy’nin maceraları ve sıra dışı yolculuğu, izleyicilere heyecan dolu bir hikaye sunar. Rick Riordan’ın kitap serisinden uyarlanan film, genç izleyicilerin ve mitoloji hayranlarının ilgisini çekerken, serinin hayranlarına tanıdık bir dünyanın kapılarını açmaktadır.
IMDb puanı 5.7/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Herkül: Özgürlük Savaşçısı
Herkül: Özgürlük Savaşçısı, 2014 yapımı bir Amerikan aksiyon-macera fantastik filmidir ve başrolünde Dwayne Johnson yer almaktadır. Senaryosu Ryan J. Condal ve Evan Spiliotopoulos tarafından yazılmış, yönetmen koltuğunda ise Brett Ratner bulunmuştur. Filmde ayrıca Ian McShane, Rufus Sewell, Joseph Fiennes, Peter Mullan ve John Hurt gibi oyuncular da rol almıştır.
Hikaye, 1400 yıl önce tanrı veya insan olmayan işkence görmüş bir ruhun dünyada dolaştığı bir evrende geçmektedir. Herkül (Dwayne Johnson), tanrı kral Zeus’un güçlü oğludur, ancak bu güç karşılığında hayatı boyunca acı çekmiştir. 12 görevi tamamladıktan ve ailesini kaybettikten sonra, bu karanlık ve yorgun ruh, tanrılara sırtını döner ve huzuru kanlı savaşlarda aramaya başlar.

Yıllar içinde altı ruhla yakınlaşır ve aralarındaki bağ, savaş sevgileri ve ölümün nefesini enselerinde hissetmeleridir. Bu adamlar ve kadın nereye savaşmaya gittiklerini veya neden savaştıklarını hiç sorgulamazlar; tek istedikleri şey alacakları paradır. Trakya Kralı, bu paralı askerleri dünyanın en iyi ordusu olmaları için eğitmeleri için tutar. Ancak kayıp ruhlar, acımasız ve kana susamış bir ordu eğitmeye başladıklarında ne kadar düştüklerini anlamalarının zamanı gelmiştir.
IMDb puanı 6.0/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
300: Bir İmparatorluğun Yükselişi
300: Bir İmparatorluğun Yükselişi, 2014 yapımı bir Amerikan filmidir ve “300 Spartalı” filminin devamı niteliğindedir. Noam Murro’nun yönetmenliğini üstlendiği filmde, Zack Snyder yapımcılık ve senaristlik görevlerini üstlenmiştir. Başrollerde Sullivan Stapleton, Eva Green ve Rodrigo Santoro gibi isimler yer almaktadır.
Persler ile Atinalılar arasındaki Artemis Savaşı’na odaklanmaktadır. Yeni filmin kahramanları arasında Pers Kralı Xerxes ve Atinalı savaşçı Themistocles bulunmaktadır. Kral Leonidas ve Thermopylae’deki dar kanyonlarda büyük bir Pers ordusunu uzaklaştırdıktan sonra, general Themistocles de Persleri püskürtmek için askerlerini bir araya getirmeye çalışmaktadır.

Artemisia ise acımasız ve entrikacı bir Pers ordusu lideridir ve Yunanlılara olan öfkesi onu daha da tehlikeli kılmaktadır. Themistocles, bu savaşı kazanmak için eski rakipleriyle bir araya gelmek zorunda kalır, bunlar arasında Spartalı savaşçılar da bulunmaktadır.
IMDb puanı 6.2/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Wonder Woman
“Wonder Woman”, 2017’de çekilen bir Amerikan süper kahraman filmidir, DC Comics’in aynı adlı karakterine dayanmaktadır. DC Extended Universe’un dördüncü yapımı olarak planlanmıştır ve yönetmen koltuğunda Patty Jenkins bulunmaktadır. Senaryo ise Jason Fuchs tarafından kaleme alınmıştır.
Hikaye, Amazon prensesi Diana’nın odaklanır, o, Themyscira adasında yetiştirilmiş ve eğitilmiş bir savaşçıdır. Bir gün, bir savaş uçağı adaya düşer ve kurtardığı pilot, dünyanın büyük bir savaşın içinde olduğunu anlatır. Bu haber üzerine Diana, savaşı durdurmak için evinden ayrılarak dış dünyaya doğru yola çıkar. Kendi gücünü ve kaderini keşfederken, savaşı durdurma çabalarında önemli bir rol oynamıştır.

“Wonder Woman” filminin Yunan mitolojisiyle bağı, ana karakteri olan Diana’nın kökenine dayanmaktadır. Diana, Amazon prensesi olarak Themyscira adasında doğar ve Yunan mitolojisindeki tanrıların dünyasından gelir. Themyscira, Yunan mitolojisindeki cennet adalarından biri olan Themiscyra’nın modern bir yorumudur.
Diana’nın annesi, Themyscira’nın kraliçesi olan Hippolyta’dır ve onun babası ise tanrı Zeus’tur. Bu nedenle Diana, yarı tanrı bir karakterdir ve Yunan mitolojisiyle bağlantılıdır. Ayrıca, filmin bazı sahneleri ve karakterleri Yunan mitolojisinden esinlenmiştir. Örneğin, Ares adlı karakter, savaş ve çatışma tanrısı olan Yunan mitolojisindeki Ares’e dayanmaktadır.
Dolayısıyla, “Wonder Woman” filminin ana karakteri ve bazı temaları Yunan mitolojisine dayanmaktadır, ancak hikaye daha çok modern bir süper kahraman anlatısıdır.
IMDb puanı 7.3/10 film ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
The First King: Birth of an Empire
“The First King: Birth of an Empire” filmi, İtalyan yönetmen Matteo Rovere tarafından yönetilmiştir. Yapım yılı ise 2019’dur. Alessandro Borghi ve Alessio Lapice’nin başrollerini paylaştığı bu yapım, 8. yüzyılın başlarında geçmektedir. Hikaye, çoban kardeşler Romulus ve Remus ile Roma’nın kuruluşunu anlatır.
All images are taken from the movie pages on the IMBd website.
Bütün görseller IMBd sitesindeki filmlerin sayfalarından alınmıştır.
yunan mitolojisi filmleri yunan mitolojisi filmleri yunan mitolojisi filmleri yunan mitolojisi filmleri yunan mitolojisi filmleri
Kendi İçine Yazar sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
“Yunan Mitolojisi Filmleri | 25 Yunan Mitolojisi Filmi” için 21 yanıt
Harika bir paylaşım olmuş, izlemediklerimi mutlaka izleyeceğim. Yunan mitolojisi ile ilgili dizileri içeren bir paylaşım daha bekliyoruz 🙂
Teşekkürler Uğur bey, Yunan mitolojisini ilgilendiren bu film arşivini beğendiğiniz için. En yakın zamanda dizi arşivini de paylaşacağım.
Yunan mitolojsi filmlerinin bu kadar bol olduğunu bilmiyordum. Önerileriniz için teşekkür ederim.
Aslında Yunan mitolojisindeki filmler bol. Ancak başka yerde bu kadar çok öneri olmadığını fark ettim. Bu yüzden 25 Yunan Mitolojisi Filmi yazısını hazırladım.
300 Spartalı, Wonder Women gibi filmleri duymuş ve önerilerini alıyordum ama Yunan Mitolojisi üzerine bu kadar açıklayıcı bir film arşivi bulamamıştım. Çok teşekkür ediyorum.
Buradaki yazımın sizin için yunan mitoloji filmlerinde iyi bir arşiv olarak yer alması beni çok mutlu etti Mücahit bey.
Selamlar,
Bu gibi hobileri ve ilgisi olan kişiler için çok önemli kaynak. Bazı sitelerde de var ama baya baştan savma. Burda çok düzenli olmuş. Ve temeli var
Evet yunan mitolojisi birçok insanın ilgi alanı ve açıkçası bir düzene oturtmaya çalıştım. umarım başarılı bir yazı olmuştur.
Yunan mitolojisi filmlerinin bu kadar çok olduğunu bilmiyordum. Mitoloji detayının bazı filmlerde kısa bir an geçse bile listeye almanız hoş olmuş. En iyi 25 Yunan mitolojisi filmi bu olmalı herhalde ki
Araştırdığım yunan mitolojisi filmleri arasında bu 25 film en iyileri diyebilirim. Bazı filmlerin defalarca farklı farklı yönetmenler tarafından da sıkça çekildiğini biliyorum.
Yunan mitolojisi filmleri için ilgi çekici bir öne çıkan görsel. Ayrıca öneri filmlerin altlarında ki görsellerde film seçimi sırasında işimi kolaylaştırdı
Yunan mitolojisi filmleri listesine göz atarken size yardımcı olmuş olmak hoşuma gitti. Bu yöntemi diğer yazılarımı hazırlarken de kullanacağım.
Bu filmlerden bazılarının Yunan mitolojisi olduğunu tahmin etmiştim fakat bazı film isimleri şaşırttı. Hepsi birbirinden iyi filmler
Evet 25 yunan mitolojisi filmi gibi uzun bir liste oluşması aynı zamanda benim de bazı filmlere şaşırmama neden olmuştu.
gayet etkili bir yazı olmus
Teşekkür ederim devamlı okuyucum Yiğit.
emeğine sağlık. çok güzel bir paylaşım olmuş. yunan mitolojisine ilgi duyanların keyifli vakit geçirebileceği yapımlar paylaşılmış. daha önce izlemediklerime mutlaka bakacağım. devamını diliyoruz.
Yunan Mitolojisi filmlerinin devamı da yunan mitolojisi dizileri olacaktır. Size yeni filmler kazandırmış olmak beni mutlu etti.
Yunan mitolojisi filmleri yazıları arasında en kapsamlısı olmuş
Yunan mitolojisi filmlerine yoğun emek ve çaba sarf ettiğim için en iyi olma yolunda ilerliyorum. Siz okurlarım sayesinde. Teşekkür ederim.
25 Yunan mitolojisi filminin ayrıntılı yazılması hoş olmuş.